Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-616 86 85
Campanula
De Campanula komt oorspronkelijk uit de berggebieden van het noordelijk halfrond in de gematigde streken. De Campanula wordt ook wel klokjesbloem genoemd. Het is een laag groeiende bloem die ongeveer 30 cm hoog kan worden. Maar de Campanula kan ook tegen een muur groeien. Van oorsprong is de Campanula een bergplant en doet het daarom ook goed tussen de stenen. Vanaf de maand juni tot september produceert de plant mooie witte, roze en violetblauwe stervormige bloemen.
Symbolische betekenis
De Campanula staat voor dankbaarheid. De Campanula wordt dan ook vaak gebruikt in boeketten, die je kunt gebruiken om iemand te bedanken. Daarnaast staat de plant voor aantrekkingskracht en volwassen worden.
Soorten
Er zijn zo’n 300 verschillende soorten van de Campanula bekend. Er zijn hoge en lage bloeiers. Ook het bloemtje van de Campanula verschilt van stervorming tot klokje. De bloemen komen voor in witte, roze, lila of paarse kleuren. De laagbloeiende Campanula is een wintergroene bodembedekker die enorm snel groeit.
Voorbeelden van lage Campanula zijn:
- Campanula portenschliagiana in wit of lila blauw. Deze plant kan geplaats worden als bodembedekker of over een muurtje heen.
- Campanula persicifolia in het blauw. Kan geplant worden als borderplant.
- Campanula Poscharskyana. Wordt ongeveer 20 cm hoog.
Voorbeelden van hoge Campanula zijn:
- Campanula Latifolia in violetblauw. Deze plant kan 80 tot 110 cm hoog worden.
- Campanula Glomerate in violet of wit. Deze plant kan 50-60 cm hoog worden.
- Campanula Lactiflora in blauw. Deze soort kan tot wel 1,5 m hoog worden.
Verzorging
De Campanula kan vrijwel op elke ondergrond groeien, maar geeft de voorkeur aan een kalkhoudende grond. De plant groeit het beste als je het een plekje geeft in de zon of halfschaduw. Vermijd direct zonlicht, bijvoorbeeld achter een raam. De plant heeft niet veel water nodig, een keer in de twee weken water geven is voldoende. Als je de Campanula in een sierpot zet, zorg er dan voor dat er een drainage gat in zit, zodat er geen wateroverlast plaats vindt bij de wortels. Als er uitgebloeide bloemen tussen zitten kun je deze het beste verwijderen, hiermee stimuleer je de groei van nieuwe bloemen. De Campanula is winterhard.
Snoeien
Als de bloem is uitgebloeid, verwijder dan de verwelkte bloem om zo een tweede bloei te stimuleren. Knip de stengels aan het einde van het groeiseizoen tot net boven de grond af. Als de plant te breed gegroeid is kun je deze gemakkelijk splitsen met een schop.
Wist je dat…
… de bekendste soort van de Campanula de Ster van Bethlehem is?
… Campanula Latijns is voor ‘klokje’, vandaar de naam klokjesbloem.
Boeketten met Campanula bestellen
Wil je een boeket met Campanula bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het boeket.