Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-616 86 85
Gladiool
De naam Gladiool komt van het Griekse woord Gladius, wat zwaard betekent. In de Romeinse tijd werden er Gladiatoren gevechten gehouden, waarbij twee zwaardvechter tegen elkaar vochten in de arena, ze vochten om ‘de dood of de Gladiolen’. De winnaar werd na het gevecht bedolven onder Gladiolen. De bloem heeft ook een zwaardvormig uiterlijk, en daarom wordt de bloem ook wel zwaardlelie genoemd. Tegenwoordig wordt de bloem gebruikt bij de Nijmeegse vierdaagse. Als je bijna bij de finish bent wordt je overladen met Gladiolen.
De Gladiool bloeit van april tot november, maar de beste maanden voor de Gladiool zijn juni, juli, augustus en september.
De Gladiool komt oorspronkelijk uit Afrika. Afrikanen roosterden de bollen en gebruikte het als voedsel. Gladiolen werden vroeger ook gebruikt als medicinaal middel. De bollen werden gemixt met geitenmelk om buikkrampen tegen te gaan. En een papje van gladiolenmeel werd op de huid gesmeerd om splinters uit de huid te laten trekken.
Symbolische betekenis
Sinds de Gladiatoren gevechten symboliseert de Gladiool kracht en overwinning. In andere landen heeft de Gladiool een hele andere betekenis. Hier wordt de bloem gebruikt als grafbloem en staat het symbool voor “we zullen je missen” of “jij bent mijn ware liefde”. De spirituele betekenis van de Gladiool is ontvankelijkheid, speelsheid en bemoediging. De Gladiool is de bloem van de maand augustus en de bloem van het 40-jarig huwelijk
Soorten
De Gladiolenfamilie bestaat uit zo’n 300 soorten. Er zijn grootbloemige en klein bloemige gladiolen. De gladiolen komen in veel verschillende kleuren voor. De grootbloemige soorten kunnen tot 150 cm hoog worden en de klein bloemige soorten kunnen tot 50 cm hoog worden. De bekendste kleur is de rode Gladiool.
Bekende grootbloemige soorten zijn:
- Super Star
- Hunting Song
- Sancerre
- Super Star
- Gladiolus Chinon
Bekende klein bloemige soorten zijn:
- Colvilei Alba
- Gladiolus Elvira
- Gladiolus tubergenii
- Charming Beauty
Verzorging
Als u de bloem als snijbloem gebruikt zorg dan voor schoon water in de vaas. U hoeft geen snijbloemenvoedsel te gebruiken. Een handige tip, vermijd rijpend fruit. Hier komt namelijk ethyleengas door vrij dat de bloemen snel doet verwelken.
Wilt u zelf Gladiolen bollen planten? Plant deze dan in April, als er geen vorst meer dreigt. Plant ze in een voedselrijke, kalkhoudende en goed doorlatende grond op een zonnige plek. Ondersteun de hogere soorten zodat de stengels niet kunnen breken. De Gladiool is niet winterhard, dus graaf de bollen in het najaar op en laat ze drogen op een luchtige warme plek. Bewaar ze tot het voorjaar in droge turf op een luchtige, droge en vorstvrije plek.
Wist je dat…
...Gladiolen zelf kleine broedbolletjes vormen? Hier kunnen weer nieuwe planten uit groeien.
Boeket met Gladiolen bestellen
Meer informatie over andere bloemsoorten?
Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!
Leuk filmpje! 'Timelapse van Gladiolen'