Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-616 86 85
Zonnebloem
De naam Zonnebloem komt uit het Grieks. De andere naam voor Zonnebloem is Helianthus, wat komt van Helios, wat zon betekent, en Anthos, wat bloem betekent. De bloem groeit van mei tot en met september en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Sinds 1530 is de Zonnebloem ook in Europa, toen de Spanjaarden zaden van de Zonnebloem meenamen naar Europa.
De Zonnebloem kan van 1,5 tot wel 3,5 meter hoog worden. En het bloemhoofd kan uitgroeien tot een diameter tot 30 cm.
Symbolische betekenis
De Zonnebloem staat symbool voor liefde, zomer en zon. Deze bloem brengt dan ook letterlijk 'het zonnetje in huis.
Soorten
Zonnebloemen komen niet alleen in geel voor maar ook in andere kleuren.
- Helianthus ‘Florenza’ in roodbruin
- Helianthus ‘Ring of Fire’ in geel met roodoranje hart
- Helianthus ‘Giant’ in geel, wordt tot wel 250 cm hoog
- Helianthus ‘Baby Face’ in geel wordt maar 60 cm hoog
- Helianthus ‘Black Magic’ in bijna zwart
- Helianthus ‘Ruby’ in robijnrood
- Helianthus ‘Italian White’ in witte crèmekleur.
Verzorging
Je kunt de Zonnebloem in een bosje of boeket in een vaas bewaren of je kunt de Zonnebloem zelf zaaien. Hoe je de bloem het beste kunt verzorgen lees je hier.
Wil je de Zonnebloem in een vaas plaatsen? Zorg er dan voor dat de stelen schuin afgesneden worden, de bladeren niet in het water staan en je de stelen niet te diep in het water zet. Om bacteriën tegen te gaan is het belangrijk om het water af en toe te verschonen. Zijn de stelen gaan hangen? Geen zorgen dit is een veel voorkomend probleem. Met een beetje heet water in de vaas is het probleem zo opgelost!
De Zonnebloem kun je ook planten, in bijvoorbeeld de tuin. De Zonnebloem bloeit normaal gesproken van mei tot en met september. Om er voor te zorgen dat jouw Zonnebloem dan ook bloeit kun je de zaadjes het beste vanaf april in de volle grond planten. Het kweken van een Zonnebloem kost niet veel moeite, maar een plekje in de zon is wel van belang. Zaai de zaden 1 tot 2 cm diep en verzorg de bloem door af en toe water te geven. Ongeveer 90 dagen na het zaaien komt de bloem tot bloei. Als het wat slechter weer wordt is het verstandig om de bloem te ondersteunen, zodat de steel niet kan breken.
Zonnebloem eten
De Zonnebloem wordt vooral gekweekt voor haar olie. De zonnebloemolie wordt uit de zaadjes gewonnen. De olie wordt veel gebruikt in de keuken en om te verwerken in producten, zoals margarine. Ook de pitten en de bloemknoppen kunnen gegeten worden. Voor beide geldt dat ze rauw gegeten kunnen worden. De pitten kun je ook roosteren, en de bloemkoppen stomen. Niet alleen mensen eten delen van de zonnebloem, ook dieren lusten graag een wat van de zonnebloem. Het loof van de Zonnebloem wordt gebruikt als veevoer, kippen eten de zaden en het meel dat overblijft als je de zaden uitperst wordt ook als veevoer gebruikt.
Wist je dat…
… De Zonnebloem in de richting van de zon kijkt? Als je in een zonnebloemveld kijkt, zie je dat bijna alle zonnebloemen dezelfde richting op wijzen. Naar de zon.
Boeketten met Zonnebloem bestellen
Wil je een boeket met Zonnebloem bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het boeket.
- Boeket Zonnebloemen
- Boeket met zomerse Zonnebloemen
- Gemengd boeket
- Bont plukboeket
- Plukboeket herfst in warme kleuren
Meer informatie over andere bloemsoorten?
Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind alle informatie over jouw favoriete bloem!